.
Neem met de fysiotherapeut door welke informtie voor u zinvol is
Mogelijke oorzaken van 'vallen': De valkans neemt toe naarmate er spake is van meerdere van de onderstaande factoren
Neem met de fysiotherapeut door wat bij u de oorzaak is van kans op vallen
Neem met de fysiotherapeut door welke behandelaars voor u zinvol zijn
Neem met de fysiotherapeut door welke adviezen voor u zinvol zijn
Neem met de fysiotherapeut door welke activiteit/sport u het beste kan doen
De fysiotherapeut geeft aan welke oefeningen voor u zinvol zijn
Effecten van maatregelen tegen (letsel bij) vallen
Effect van scholing van personeel en ouderen: Weinig studies hebben gekeken naar het effect van scholing van het personeel en educatie van bewoners op valreductie. Er zijn enkele aanwijzingen dat scholing van personeel als onderdeel van een interventieprogramma zinvol is, en daarnaast dat educatie van bewoners zinvol is bij bewoners zonder cognitieve stoornissen.
Effect van beweging beperkende maatregelen Er is geen bewijs dat het toepassen van beweging beperkende maatregelen (bijvoorbeeld het gebruik van bedhekken, fixeren of het gebruik van tafelbladen) leidt tot valreductie. Sterker nog, er zijn enkele studies die hebben aangetoond dat het valrisico juist toeneemt bij de inzet van beweging beperkende maatregelen. Daarbij leidt het toepassen van beweging beperkende maatregelen tot nadelige uitkomsten, zoals decubitus en contracturen (Capezuti, 1996; Capezuti, 2007; Castle & Engberg, 2009).
Effect van heupbeschermers: De heupbeschermer is bedoeld om een heupfractuur als gevolg van een val te voorkomen. In de praktijk bestaat echter onvoldoende bewijskracht dat de heupbeschermer effectief is in het voorkomen van heupfracturen.
Een belangrijke reden hiervoor is dat de compliantie (therapietrouw) te laag is: men draagt de heupbeschermer niet of te weinig. Overige verklaringen waarom de heupbeschermer niet effectief is, zijn: de heupbeschermer wordt voor de verkeerde doelgroep voorgeschreven; de heupbeschermer wordt verkeerd gebruikt; het gebruik van de heupbeschermer leidt tot risicovol gedrag.
Eén meta-analyse vond echter wél een significant voordeel voor het gebruik van heupbeschermers, met een OR 0.4 (95% CI 0.25-0.61). Ondanks de twijfelachtige effectiviteit van de heupbeschermer, valt het te overwegen om bij ouderen met een hoog fractuurrisico en een te garanderen compliantie (bijvoorbeeld bij ADL-afhankelijkheid) de heupbeschermer te laten dragen.
Effect van de inzet van technologie
Bed- of stoelalarmsystemen worden frequent ingezet in verpleeghuizen. In een prospectief interventieonderzoek onder 576 mobiele psychogeriatrische bewoners daalde het aantal nachtelijke valincidenten met ruim 50% bij gebruik van een bed alarmsysteem. Het is in ieder geval van belang dat, indien deze alarmsystemen worden ingezet, deze adequaat worden gebruikt. Ze moeten technisch goed functioneren, maar het personeel moet het systeem ook op de juiste wijze inzetten en bij alarm adequaat en snel reageren. Daarnaast dient er een goede selectie van de doelgroep plaats te vinden. Zo heeft een alarmsysteem bij een dementerende oudere met loopdrang weinig zin, maar kan het wel nuttig zijn bij een dementerende oudere met nachtelijke onrust.
Neem met de fysiotherapeut door welke informtie voor u zinvol is