Onderstaande uitwerking is een aanvulling op de fysiotherapeutische behandeling: de fysiotherapeut (online of in de praktijk) geeft aan welke informatie, adviezen en oefeningen voor u van belang zijn.
.
In het kort
Stoppen met roken, doe het nu!
Neem zo nodig een plan met iemand door
Wat ga je op moeilijke momenten doen.
Welke manier van ontspannen spreekt je aan
Ga je nicotinevervangende middelen of medicijnen gebruiken
Kies een vorm van ondersteuning die bij je past. Opties zijn
Een app
Een zelfhulp-programma op internet
Een groepscursus of een persoonlijke begeleider
De fysiotherapeut kan door een sportprogramma op maat ondersteuning bieden aan het stoppen
Zie video op de website 'thuisarts.nl' van de huisarts
Lichaamscellen: Veel meer kans op krijgen van kanker. Zie ook 'kanker' op deze site
Neem de verschijnselen die bij u aanwezig zijn met de fysiotherapeut door
Fysiotherapeut
Taak fysiotherapeut: Draagvlak creëren bij cliënt om actieviteiten te ondernemen (zie verder) en te stoppen met roken. Zie aanvullende informatie 2.6
De eigen fysiotherapeut geeft aan welke informatie, adviezen en oefeningen zinvol zijn, zie verder
Inzicht in stoppen met roken
Verminderen bewegingsangst
Begeleiden bij stoppen met roken in combinatie met sporten
Nazorg: afspraken met meer tijd ertussen om het verloop te volgen.
Huisarts
Gesprek: inzicht geven in oorzaken/ problemen op een rijtje te zetten. Zie ook de thuisarts: stoppen met roken
Medicatie: nicitine vervanger
Doorverwijzen: zie onder
Huisartsondersteuner: begeleiden bij stoppen met roken
Specialist: longarts
Mentale begeleiders:
Psychische begeleiding met praten als uitgangspunt: maatschappelijk werker, psycholoog, psychiater. Zie ook de thuisarts: ik heb een psychosocaal probleem
Psychische begeleiding met het lichaam als uitgangspunt: haptonoom, haptotherapeut, psychosomatisch fysiotherapeut
Via internet kunt u begeleiding krijgen bij psychische klachten: hart en ziel: de Volkskrant en psyfit (gratis voor Agis verzekerden), ontwikkeld door psychologen van het Trimbosinstituut
Ontspannen spieren door losmaakoefeningen (zie verder), massage, warmtepakking of ontspanningsoefening (zie 'oefeningen divers'op deze site)
Met hulp app conditie verbeteren
De '7 Minute Workout Challenge' is een trainingsprogramma van twaalf oefeningen in zeven minuten. De app bevat informatie en uitleg over de oefeningen (in het Nederlands). Gesproken instructies (in het Engels) begeleiden je bij het doen van de oefeningen. Ook is het mogelijk om de duur van je work out te verlengen. Het is een betaalde app waarbij je de mogelijkheid hebt extra oefeningen vrij te spelen of zelf te kopen.
Houd je prestaties per week met fitmeter en bespreek dit eventueel met de fysiotherapeut, zie 'bol.com' bij 'fitmeter'.
Roken even schadelijk als alle andere ongezonde gewoonten tezamen (2018). ‘Roken blijft de overheersende risicofactor voor voortijdige sterfte in Europa, maar slechte voeding, overgewicht en obesitas, hypertensie, geringe lichaamsbeweging en buitensporig alcoholgebruik dragen eveneens substantieel bij. Elke poging voortijdige sterfte te beperken zal uiteindelijk alle 6 factoren moeten meenemen.’ Dit schrijft een studiegroep van het International Agency for Research on Cancer (IARC) onder leiding van David Muller en Paul Brennan in BMC Medicine (2016;14:87).
Iedereen rookvrij vóór de operatie (2013). Conclusie:Deze meta-analyse geeft sterke aanwijzingen dat elke rokende patiënt die geopereerd moet worden, recht heeft op een adequaat advies om te stoppen met roken. Zo’n advies is zinvol, ook al stopt de patiënt maar tijdelijk of rookt hij of zij beduidend minder. Van chirurgen wordt verwacht dat zij uitgeslapen in een goede conditie aan de operatietafel staan. Dan mag je van patiënten verwachten dat ook zij er alles aan doen om de operatie tot een succes te maken. De aantallen complicaties zullen over het geheel genomen dalen, wat ten goede komt aan de kwaliteit van zorg en wat uiteindelijk tot kostenreductie zal leiden. Bij sommige electieve ingrepen zal gewacht moeten worden tot de patiënt gestopt is met roken. Dit beleid dient landelijk te worden geëffectueerd om te voorkomen dat patiënten gaan overlopen naar een ‘toleranter’ ziekenhuis. Als dit slaagt, zal de operatie voor de patiënt niet alleen minder risicovol zijn, maar ook een investering voor het individu op de lange termijn betekenen.
Stoppen met roken (2017). Niet alle rokers zijn ziek. Deze ‘gezonde’ rokers komen dus niet vanwege een vervelende hoest, kortademigheid of piepende ademhaling bij een dokter op het spreekuur. Wie moet hen dan aanzetten tot en helpen bij het stoppen met roken? Is er wellicht een rol voor werkgevers en bedrijfsartsen? Een kwart van de rokers haalt zijn pensioen toch ook niet? Longarts Pauline Dekker en bedrijfsartsen Ron Tewarie en Marcel de Ree vertellen over hun ervaringen met het rookstopprogramma voor werknemers van bedrijfsorganisatie Zorg van de Zaak. ‘40% is na een jaar nog steeds gestopt met roken.
Website van het Longfonds, video's:'motivational interviewing'. Is hier beschreven voor COPD, maar kan toegepast worden voor alle situaties waar gedragsverandering van belang is. Motivational Interviewing (of motiverende gesprekstechnieken) is een gespreksmethode om tot gedragsverandering te komen. Vaak willen mensen met een verslaving (hier roken) wel iets veranderen, maar lukt het niet. Met 'motivational interviewing' verandert de cliënt zijn gedrag zelf, vanuit de eigen motivatie, en niet vanuit een oplossing die door de zorgverlener wordt opgelegd. U geeft de cliënt meer verantwoordelijkheid over de eigen keuzes (= zelfmanagement).