Website's fysiotherapie praktijken en specialisaties in de fysiotherapie

IMG 20200330 143806

 1. Hier heb ik pijn.nlaandoeningen / afbeeldingen anatomie / blog
  1. Op Hierhebikpijn.nl kunt u gratis uw klachten laten controleren door middel van een interactieve fysiotherapie check: doe de check . Door de vragen in de fysiotherapie check te beantwoorden en de tests uit te voeren, worden uw klachten vergeleken met de meest voorkomende fysiotherapeutische aandoeningen. De check geeft een indicatie van de aandoening (en) waar u mogelijk mee te maken heeft. Iedere aandoening is uitgebreid beschreven op basis van recente wetenschappelijke literatuur. De fysiotherapie check wordt regelmatig aangevuld met aandoeningen en nieuwe inzichten binnen de fysiotherapie. De uitslag kan u doormailen naar ……………….en met de fysiotherapeut bespreken.
  2. Kanttekening
   1. Diagnose zelf bepalen dmv de 'doe de check', zie artikel (2015) NRC: 'Online checken waar je last van hebt? Beter van niet'
   2. Veel reclame: mobiel bellen, hotels, medicatie (kurkuma....).........
 2. Fysiotherapie4all / anatomie spieren / aandoeningen / youtube kanaal 
  1. Kanttekening
   1. Alles is gericht op u te sturen richting therapie
   2. M.i vaak geen goede informatie
   3. Veel reclame voor dry needling, schock wave, triggerpointtherapie....Dus als je dat wil........
 1. FysiotherapieDouma // youtube // aandoeningen
 2. Fysioefeningen // aandoeningen // oefeningen // revalidatie
 3. FYSIO-EXPERTS Hazerswoude: Video's 
 4. Fysiotherapie apps
 5. Fysiotherapie op twitter
 6. Physiotutors home / Physiotutorsfacebook / afspeellijsten op youtube
 7. Online fysiopraktijk op facebook / www.onlinefysiopraktijk.nl
 8. De fysio online.nlnieuwsberichten op twitter
 9. FysioForum: community voor fysiotherapeuten
 10. De fysiotherapeut van het KNGF
 11. Fysiostart / diagnostische tests per lichaamsdeel
 12. Schoudernetwerken nederland / klinische tests
 13. Physiomed: video's oefeningen gewrichten (engels)
 14. Fysiotopics 
 15. Physiotec: Video's, engelstalig 
 16. De blessure, video's: Oefeningen en testen
 17. HC health // hello fysio // inspiratie // video's // gezondthuiswerken
 18. Fysioclub // e-books //  video's 
 19. ePainAssist
 20. Sportsinjuryclinic
 21. Contenthealth 
 22. Sixphysio // playlist
 23. Runningfysio
 24. Beweging.tv: Oefeningen en programma’s om gezond te worden en te blijven
 25. Enkel en voet
  1. Voetcentum Wender: Video's op Youtube
  2. Podotherapie Hermanns
  3. Dr. van Daalen: Enkel- en voetchirurgie
  4. Anatomie enkel en voet

Manuele therapie

 1. Nederlandse Vereniging van Manuele Therapie
  1. NVMT, animatiefilm Manuele Therapie: promoting video manuele therapie 
  2. Wetenschap
 2. Pubmed: manual therapie
 3. Google scholar: manuele therapie
 4. Mw. Dr. A.P. Verhagen, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Manuele therapie : Beoordel¡ng stand van de wetenschap Manuele Therapie (2009)
 5. Wikipedia: Manueletherapie
 6. Kijk ook op deze site bij aanvullende informatie van 'nekklacht' en 'lage rugklacht' en 'heup gewrichtsklacht'
 7. Huisarts en wetenschap: Het nut van diclofenac en/of manuele therapie bij acute lagerugpijn (2009)
  1. Conclusie van de onderzoekers Patiënten met acute lagerugpijn die van de huisarts adviezen en paracetamol krijgen, herstellen niet sneller als de huisarts dConclusie van de onderzoekers Patiënten met acute lagerugpijn die van de huisarts adviezen en paracetamol krijgen, herstellen niet sneller als de huisarts diclofenac en/of manuele therapie aan de behandeling toevoegt. 
 8. Medisch contact: Manuele therapie is kwakzalverij  (2014)
  1. De manuele therapie heeft zich kunnen ontdoen van haar alternatieve status en is daarbij in het voordeel geweest ten opzichte van de vijf andere ‘hoofdstromingen’, omdat men zich pleegt te bedienen van normaal medisch jargon – spieren, gewrichten, banden – en niet rept over absurditeiten als meridianen, aura’s, etherische lichamen en ultraverdunde, schokschuddend bereide medicaties. Wat hen verbindt met deze andere vijf stromingen is dat ook de werkzaamheid van manuele therapie in goed onderzoek niet is aangetoond. Gevoegd bij de weliswaar zeldzame maar zeer ernstige complicaties die met name na manipulaties van de nek kunnen optreden, zou dat moeten leiden tot het volledig staken van het kraken van de nek en het bij de andere indicatiegebieden vervangen van de manuele geneeswijzen in engere zin (handgrepen) door oefentherapie, waaraan dan veel aandacht zal moeten worden besteed. Elke fysiotherapeut moet dat kunnen
 9. De manuele therapie kan ten grave worden gedragen (2014)
 10. Manuele therapie: veel reclame en weinig wetenschap (2016)
 11. Fysioactueel: Zou je me misschien even lekker willen kraken? (2014)
 12. Trouw: Bottenkraken soms link, en niet beter dan aspirientje (2012)
  1. Als de huisarts weet wat de oorzaak is, dan is kraken in de lage rug volgens Vermeulen helemaal geen probleem. "Maar het is nooit bewezen dat kraken beter werkt dan een aspirientje", voegt hij eraan toe.
 13. Movement and manual therapy for adults with arthritis: 2012 National Health Interview Survey (2018)
  1. Conclusion: While both movement and manual therapies can have positive effects on people with arthritis, it appears that active therapies are more beneficial than passive therapies.
 14. Kanttekeningen bij manueletherapie: zie zoekresultaten
 15. The regional effect of spinal manipulation on the pressure pain threshold in asymptomatic subjects: a systematic literature review (2018)
 16. Re-evaluating manual therapy…  (2018)
  1. If there is a strong desire by a patient for some manual therapy to help them with their long-term goals, and you can not see any harm in it, then you best have made sure that the patient is fully aware and understands that it is NOT an essential intervention. They also need to know that all manual therapy’s effects are short lasting, unreliable and not fully understood. They also must understand that it doesn’t correct joint, disc, or nerves that are out of alignment, coz that shit just doesn’t happen, and it doesn’t loosen, release, melt, lengthen, or change muscles, tendons or the god damn fascia in any way shape or form either.

Dry needling

 1. Wikipedia: dry needling
 2. Pubmed: dry needling
 3. Google scholar: dry needling
 4. Dry needling, ezeltje-prik voor fysio’s (2015)
  1. Dry needling komt voort uit de behoefte om patiënten te helpen. Therapeuten rapporteren inderdaad genezingen, maar de meta-analyses die letterlijk van top tot teen werden uitgevoerd, kunnen die positieve — veelal anekdotische — waarnemingen niet bevestigen. Hoe dry needling precies werkt weet niemand, het bestaan van triggerpoints is alleen indirect aangetoond en het blijkt moeilijk om eenduidig de punten op te sporen. Heeft de behandelaar dan toch een triggerpoint gevonden, dan is de kans dat hij zijn naald er precies in prikt uiterst klein.
   De theorie erachter wisselt, maar naalden steken in acupunctuurpunten of triggerpoints is niet zo verschillend: het zijn overbodige prikacties.
 5. Droge naaldkunst; specialist in drie weken (2016)
  1. Wij handhaven onze mening dat Dry Needling voor myogelosen/myofasciale triggerpoints niet bewezen zinvoller is dan reeds bestaande behandelwijzen waarnaar door ons in 2011 werd verwezen. Dry Needling is een invasieve techniek met een onbekend aangrijpingspunt en dus een riskantere behandeling dan behandelwijzen waarbij geen naalden in spieren worden gestoken.
 6. There's no proof acupuncture helps relieve pain so taxpayer shouldn't foot bill (2017)
 7. Dry Needling; effectief of niet? Een wetenschappelijke analyse (2017)

Acupunctuur

Medical taping of kinesio taping

 1. Medisch specialisten laten rare tapinghype ongemoeid (2016)
 2. Geen wetenschappelijk bewijs voor effect van 'Kinesio Tape' (2014)
  1. Voor pijnreductie door KT zijn geen significante resultaten gevonden. De range-of-motion uitkomstmaten zijn inconsistent, waarbij twee studies kleine gunstige, maar niet significante effecten laten zien. Zeven onderzoek hebben een waarschijnlijk gunstig effect voor de propriocepsis op de grijpkracht. De bevindingen voor quadriceps- en hamstringskracht en ook grijpkracht zijn niet significant. KT heeft een aantal substantiële effecten op de spieractiviteit, maar het is onduidelijk of deze veranderingen gunstig of schadelijk zijn. Kortom, er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de potentiële werkingsmechanismen van KT ten opzichte van andere vormen van elastische tape in behandeling of de preventie van sportblessures.
 3. Effectiveness of Kinesio Taping® in Patients With Chronic Non-specific Low Back Pain: A Systematic Review With Meta-analysis (2018)
  1. Very low to moderate quality evidence shows that KT was no better than any other intervention for most the outcomes assessed in patients with chronic nonspecific low back pain. We found no evidence to support the use of KT in clinical practice for patients with chronic nonspecific low back pain
 4. Optimaal sporten: Wat is het effect van kinesio (medical) taping?

Shock wave

 1. Shockwave therapie, de nieuwe hype?
 2. Shockwave therapie ESWT indicaties en contra indicaties